bihar shows the minimum % increase. 22.34/0.04 = 558.5
kerelas ratio is maximum. here we observe the numerator and denominator.
average of the second column divided by the average of the haryana, HP, kerela, karnataka, and manipur.
ratio of sum of second column to sum of the first column.
data is given for percentage literacy and so we cant say.
Q. In a 1 km race, A beats B by 28 m or 7
seconds. Find A's time on the course. A. B covers 28 m in 7 secs so for a 1 km race
he will need 7000 / 28 = 250secs
A needs 7 secs less so 243 secs i.e. 4 min 3 secs.
Q. A runs 1 3/4 times as fast as B. If
B gets a start of 84m how far must the winning post be so that
both reach at the same time? A. Let the winning post be 'x' m. Since both
have to reach at same time we equate time. Time = Distance /
x/7y/4 = (x-84)/y
4x/7y = (x-84)/y
4x = 7x - 588
588 = 3x and we get x = 196m
60 minutes, the minute hand gains 55 minutes on the
Q. Find the angle between the hour hand and
the minute hand at 3:25 A. Hour hand covers 360째
in 12 hours so the angle it covers in 3 hrs 25 mins or 3 25/60
hrs = 3 5/12 = 41/12 hrs is (360 / 12) * (41/12) = 102 1/2째.
Angle traced by minute hand in 25 mins = ( 360 / 60 ) * (25) =
Angle at 3:25 = 150 - 102.5 = 47.5째
Q. At what time between 2 and 3 'o clock
will the hour and the minute hand will be together. A. In 60 minutes, the minute hand
gains 55 minutes on the hour hand.
The minute hand is at 12 and hour hand is at 2. The minute
hand must gain 10 mins to meet the hour hand. So 60 * 10 / 55
= 120/11 mins the minute hand shall gain 10 mins and be
together with hour hand.
Q. At what time between 4 and 5 pm shall the
hour and minute hand be at right angles ? A. To be at right angles the minute hand
must be 15mins behind the hour hand. At 4 pm it is 20 mins
behind so it must gain 5 mins. We know that it gains 55 mins
in 60 mins so to gain 5 mins
60 * 5 / 55 = 60/11 mins.
2006 Data of cities
2006 Data of population in thousands
2006 Data of number of offenders
2006 Data of number of 18-28 year olds in
1999 data of number of offenders
1. Which city has highest percentage of 18-28 year olds in
2. Relative to population which city has lowest rate of
offenders in 2006?
3. Which city had the largest % decrease in number of
offenders between 1999 and 2006?
1. Total funds are how much.
2. How much of total share comes from borrowing in %.
Score more than 80% marks and move ahead else stay back and read again!